Geen categorie

65ste AED in Westland, doelstelling gehaald

Geplaatst op

Stichting AED Westland hangt maandag de 65ste defibrillator op. Met die apparaten kun je bij mensen met een hartstilstand het hartritme herstellen. De AED wordt aan De Veiling (voorheen De Leuningjes) in Poeldijk bevestigd.

Vijf jaar geleden legde Stichting AED zichzelf een ambitieuze doelstelling op: het bevestigen van 65 AED’s in buitenkasten, die dag en nacht beschikbaar zijn. Als de AED aan De Veiling hangt, is de doelstelling bereikt. 

Het komt nog geregeld voor dat een AED acuut nodig is, terwijl het apparaat in een afgesloten kantoorruimte ligt. De Stichting AED Westland probeert daarom zoveel mogelijk bedrijven en particulieren ertoe te bewegen de AED in een buitenkast te hangen en aan te melden. Dat kan op www.hartslagnu.nl

Burgerhulpverlener
Ad Verduijn van Stichting AED Westland heeft nog een wens. Hij roept mensen die kunnen reanimeren op, zich te melden als burgerhulpverlener. Bij een 112-melding van een hartstilstand, worden alle burgerhulpverleners in een straal van 750 meter rond het slachtoffer opgeroepen. 

Je krijgt dan via je mobiel de opdracht om direct naar het adres van het slachtoffer te gaan om te helpen, of om de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is in het systeem en deze naar het slachtoffer te brengen. Word je opgeroepen en komt het net niet uit, dan mag je de oproep afwijzen. Aanmelden voor dit systeem kan ook op www.hartslagnu.nl

Onderhoud
De AED in Poeldijk is aangeschaft door het bestuur van het zalencomplex en door Bibliotheek Westland. Wethouder Piet Vreugdenhil zal bij de bevestiging aanwezig zijn. De gemeente Westland tekent ook voor het onderhoud van de buitenkasten.

nieuws

Twee nieuwe AED’s in woonwijk Hoogeland

Geplaatst op

In woonwijk Hoogeland in Naaldwijk hangen twee fonkelnieuwe AED’s. Met zo’n apparaat kun je bij mensen met een hartstilstand het hartritme herstellen. De twee AED’s zijn gesponsord door projectontwikkelaar VORM Ontwikkeling.

De apparaten zijn in feite ‘een cadeautje’. Normaal gesproken organiseert de ontwikkelaar bij de oplevering van nieuwbouwwoningen een feestje, maar dat ging hier anders. In plaats van een bewonersfeest betaalde VORM Ontwikkeling twee AED’s, op verzoek van de bewoners. De bewoners hebben vervolgens zelf een feest bekostigd. 

Een van de twee apparaten hangt in een van de twee appartementencomplexen van Hoogeland Twins Westland, de ander hangt buiten. Ze zijn overigens voor de hele wijk beschikbaar. 

AED-dekking

Eerder dit jaar kondigde Stichting AED Westland aan, dat de 11 dorpskernen van de gemeente Westland voor het einde van dit jaar AED-dekkend moeten zijn. Dat wil zeggen, binnen een straal van 800 meter moet in acute noodsituaties een AED voorhanden zijn. Dat gaat helaas niet lukken. Er hangen er nu 45 buiten, maar er zijn er 70 nodig. En dan dus vooral in buitenkasten, waar je 24 uur per dag terecht kunt. 

Stichting AED sponsort een buitenkast en de gemeente Westland betaalt het onderhoud. De stichting vindt initiatieven als deze in Hoogeland prachtig en doet een  oproep. “Het gaat alleen om een AED, en dan praat je over 1.200 of 1.300 euro”, zegt Heleen Verduijn van de stichting. “Veel geld, maar als je het met een aantal doet, is dat een mooie gedachte om over na te denken”. 
nieuws

‘Eind dit jaar AED-dekking in Westland’

Geplaatst op

Stichting AED Westland heeft zichzelf een ambitieuze doelstelling opgelegd. Eind 2018 moet in de gemeente een dergelijk aantal AED’s hangen, waardoor heel Westland gedekt is. Maar daar is geld voor nodig en bereidheid van bedrijven.

Er zijn honderden AED’s in Westland. Met die apparaten kun je bij mensen met een hartstilstand het hartritme herstellen. Het komt nog geregeld voor, dat acuut een AED nodig is, terwijl het apparaat in een afgesloten kantoorruimte ligt. De Stichting AED Westland probeert zoveel mogelijk bedrijven ertoe te bewegen om de AED in een buitenkast te hangen. 

Voor een volledige dekking gaat het om 65 buitenkasten waarin zo’n AED zou moeten hangen. Er hangen er nu 19 verspreid over het Westland. Het grote lobbywerk bij bedrijven om aanwezige AED’s buiten te hangen is daarom begonnen. 

De stichting krijgt geregeld vragen van bedrijven over het buiten ophangen van een AED. Sinds kort is het zo, dat de AED’s voorzien zijn van een track and trace systeem. Het jatten van het ding is daarmee nutteloos geworden. Ook heeft de stichting met de verschillende buurtpreventieteams afspraken gemaakt. Buurtpreventen checken de buitenkasten bijvoorbeeld op schades.

Het ophangen van buitenkasten voor AED’s is een dure bedoening. Daarom hebben maandag de drie fondsen Rabo Fonds, Fonds Westland en Fonds Loswal de Bonnen een flinke donatie gedaan van in totaal 20.000 euro. 

Wil je zelf, net als 1170 andere vrijwilligers, ook een steentje bijdragen als vrijwilliger of ben je als bedrijf bereid om de AED naar buiten te verplaatsen? Kijk dan op www.hartveiligwonen.nl.

nieuws

Gemeente Westland zegt steun toe

Geplaatst op

Bijzonder nieuws, want de gemeente Westland heeft toegezegd om het onderhoud van de AED`s in de buitenkasten te financieren.

Dit grote nieuws zorgt er voor dat Westland binnen een aantal jaar helemaal Hartveilig is. Binnen nu en een aantal jaren zullen er totaal 65 buitenkasten zijn, verdeeld over de kernen van Westland.

Westland loopt hiermee voorop in Nederland en dat is uniek. Met deze actie zet de gemeente Westland een stap in een volledige dekking in haar gemeente. De stichting AED Westland heeft er hard voor gevochten om dit voor elkaar te krijgen en is trots op deze mijlpaal.

Nu is het noodzaak om de AED`s die binnen hangen en op een strategische plaats zijn, naar buiten te krijgen in een buitenkast. Daarnaast zijn extra buitenkasten altijd welkom. Heeft u een strategisch goede plek en wilt u een AED sponsoren, neem dan contact met ons op.

Team Stichting Hartveilig Wonen / AED Westland.